Ново 20: НАП следи слушаме ли шефа.  Трудова дисциплина и спазване

...
Ново 20: НАП следи слушаме ли шефа.  Трудова дисциплина и спазване
Коментари Харесай

Ново 20: НАП следи слушаме ли шефа

Ново 20: Национална агенция за приходите следи слушаме ли шефа.  Трудова дисциплинираност и съблюдаване на подчиненост в

офиса са измежду белезите, които издават фиктивни цивилен контракти и които

Националната организация за приходите ще гледа, с цел да третира тези правни отношения като трудови.

Това излиза наяве от отговори на Министерството на финансите на въпроси на „ Телеграф “.

С план за промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица МФ
предлага да се разшири обсегът на определението за трудови правни отношения,
като към тях се причислят и такива, които по своя темперамент съставляват наемане на работна мощ, без да е подписан трудов контракт.

В момента единствено Главна ревизия по труда има право по Кодекса на труда да приравнява цивилен контракти към трудови.

Това става с разпореждане,
когато инспекторите открият,
че трудови правни отношения се прикриват като цивилен контракти и по този начин се заплащат по-малко налози и осигуровки.

В постановлението си Инспекцията по труда дефинира и началната дата на възникването на трудовите правни отношения.

Национална агенция за приходите няма право да афишира фиктивни цивилен контракти за трудови, даже в хода на проверка да откри,

че работодателят наема работна мощ,

без да е сключил трудов контракт в нарушаване на КТ за да се пестят налози и осигуровки.

В тази тенденция е и тълкувателно решение на Върховния административен съд от предходната година, съгласно което такива пълномощия има като Инспекцията по труда.

Според висшите съдии в хода на ревизионно произвеждане за определяне на данъчни и осигурителни отговорности Национална агенция за приходите има единствено две благоприятни условия. Първата е да одобри, че договорът, подписан сред страните, в действителност е цивилен и на тази база да откри какви са данъчните и осигурителните отговорности. Втората опция е при зародило подозрение Национална агенция за приходите да сезира Инспекцията по труда, да изчака влизането в действие на неин акт, с който да се откри съществуването на трудов контракт и чак тогава да приложи данъчно-осигурителните правила.

Промените в законодателството, препоръчани от МФ, обаче би трябвало да трансформират това, в случай че бъдат признати. Национална агенция за приходите към този момент ще може да ползва съответните разпореждания на данъчното и осигурителното законодателство по отношение на тези правни отношения, съгласно действителния им темперамент, изясняват от финансовото министерство. От МФ акцентират, че това не визира добросъвестните лица, които правят услуги по цивилен контракти, без да прикриват трудови правни отношения. За тях ситуацията остава, каквото е и до момента.

От финансовото министерство показват и някои от белезите, които отличават трудовите контракти от гражданските, като се базират на правосъдни решения. Характеристики на трудовия контракт са да вземем за пример съществуването на работно време, работно място, обезпечено от работодателя, съблюдаване на трудова дисциплинираност и йерархична взаимозависимост на служащия. Докато при гражданския контракт изпълнителят е самостоятелен от насрещната страна при реализиране на уговорения резултат. При трудовия контракт се дава работна мощ, съблюдава се работно време и дисциплинираност, а при гражданския е значим крайният резултат от положения труд, изясняват специалисти.

Предложението на МФ обаче се посреща отрицателно както от работодателски организации, по този начин и от синдикати, сподели изследване на „ Телеграф “. „ Ако някой би трябвало да открива трудово правно отношение, това би трябвало да са органите на ГИТ. Дали те ще вземат участие в взаимни производства – това е добър вид. Но правна уредба има, тя работи добре “, разяснява Станислав Попдончев, заместник-председател на Българската стопанска камара. По думите му с предлагането за промени в законодателството се прави разбъркване на трудово правна уредба с гражданско правна уредба, каквото до момента не е имало. „ Това предложение за изменение в Закона за налозите върху приходите на физическите лица най-малкото не дава отговор нито на съществуващата нормативна уредба в областта на трудовите правни отношения, нито пък на правосъдната процедура на Върховен административен съд. В БСК считаме, че наредбите в КТ и решението на Върховен административен съд дават задоволително гаранции за отбрана правата на лицата. Нашето мнение е, че параграф 10 и 11 от преходните и заключителни разпореждания в плана на МФ би трябвало да бъдат оттеглени “, съобщи още Попдончев.

На същото мнение са и от синдиката „ Подкрепа “. „ Категорично сме срещу приравняването на цивилен контракти към трудови. Няма по какъв начин данъчната администрация да се произнася по типа на контракта и да й се дават такива пълномощия. Това не е работа на Национална агенция за приходите. Няма по какъв начин органите по приходите да се произнасят по трудовото законодателство “, съобщи пред „ Телеграф “ основният икономист на „ Подкрепа “ Атанас Кацарчев. Той също е на мнение, че и в този момент законодателството пази лицата, като дава опция фиктивни цивилен контракти да се афишират за трудови с акт на Инспекцията по труда.

Данъчно-осигурителната тежест е по-голяма при трудовите по отношение на гражданските контракти. Но служителят има повече осигурителни права.

Ако цивилен контракт се третира като трудов, служителят губи правото на 25% приети разноски при данъчно облагане. Ще се усилят и осигуровките, тъй като ще се включат такива за общо заболяване, майчинство, трудова акцидент и професионална болест, коментират специалисти. В същото време обаче лицата получават повече осигурителни права. Ако са на цивилен контракт, а в реалност дават работна мощ, те не натрупат застрахователен стаж, не им се признава съответната категория на положения труд, не могат да употребяват цялостния набор парични компенсации по Кодекса за обществено обезпечаване, не получават осигурителни права, планувани като специфична протекция при анулация на недопускането до работа или уволнението като нелегално, при безпричинно задържане, при непредоставена подобаваща служба за трудоустрояване, показват от МФ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР